Wie een beetje van kerst houdt, verheugt zich per oktober op het optuigen van de kerstboom. Wat zeg ik, kerstboom? Een goede kerstfanaat dompelt het gehele huis onder in kerstsferen. Ben jij zo iemand, dan is er één persoon die je stante pede wil volgen op Instagram en dat is verzamelaar en ondernemer Liz Groen.
Twéé markten en ácht kringloopwinkels in Nederland en Duitsland binnen 24 uur bezoeken, ook voor Liz is het een nieuw record. Gewapend met een subtiel hoofdlampje, een minder subtiele lantaarn én een leeg boodschappenkarretje zorgt Liz dat ze, samen met haar man, voor het ochtendgloren bij de eerste markt aanwezig is. “Ja,” vertelt ze met een big smile, “wij zijn inderdaad die mensen die al staan te wachten wanneer de marktlui in het holst van de nacht hun koopwaar nog moeten uitpakken.” Liz weet immers als geen ander: alleen wanneer de rest van de wereld nog moet ontwaken, vind je de mooiste items.
Het is namelijk wat Liz en haar man het liefste doen en waar Liz haar vak van heeft gemaakt: het jagen op bijzonder tweedehands klein spul om vervolgens te verkopen. Vazen, glazen, kandelaars, beeldjes, porselein, schilderijen, van Jugendstill tot Ertsgebergte, Liz verzamelt het hele jaar door unieke items en in aanloop naar Kerstmis nog net even iets meer.
Prinses van de prullaria
Nu moet je weten: verzamelwoede heeft Liz altijd al gehad. Met ouders die beiden in het Kunstmuseum in Den Haag werkten, groeide ze op tussen mooie spullen en bijzondere items. Waar normaal gesproken iemand die uit huis gaat servies of een pannenset bij elkaar sprokkelt, is het Liz die glazen vazen verzamelde voor haar uitzet.
Koppel van de cluttercore
Later ontmoette ze haar man, wiens ouders een antiekwinkel runden. Ook hij blijkt gek op mooie spullen, spullen die je niet in een winkel maar op een rommelmarkt of veiling koopt. En voilà, Liz en haar man reizen met een lege bestelbus stad en land af op zoek naar collector items (wat dat ook moge zijn). Bij hen thuis geldt: hoe groot of klein je ruimte ook is, het kan altijd voller. Ja, je zou ze gerust hét koppel van de cluttercore kunnen noemen. “Het afstruinen van antiek- en rommelmarkten doe ik nu bijna tien jaar. Hiervoor geldt echt: hoe meer je ziet, hoe beter je weet te onderscheiden wat goed is en wat niet goed is.”
Lockdown unlocked
Tien jaar klinkt lang en toch is Liz pas relatief kort fulltime bezig met haar onderneming. Het verkopen van antieke items als baan werd haar altijd afgeraden. Oók door de leraren van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, waar ze Lifestyle & Design studeerde. Al die tijd die je erin moet steken, de inkoop, de verkoop… Het zou maar weinig opleveren. Toen tijdens de eerste covid-lockdown al haar opdrachtgevers waarvoor ze social media deed hun opdrachten staakten, was het enige waar Liz zich op kon storten een volle berging. Tot het plafond gevuld met spullen die ze samen met haar man ooit had gekocht. De lockdown bleek een mooi moment om te kijken wat er ook alweer in al die verkreukte kranten lag opgeborgen. Die items fotografeerde ze en bood ze aan op veilingen als Venduehuis, De Zwaan, Twents Veilinghuis of online bij Catawiki.
Omdat veilingen niet alles aannemen – er moet vaak een minimale waarde van 100 euro zijn -, plaatste Liz ook een aantal items op Instagram. “De kleinere items fotografeerde ik voor mijn eerste insta-sale en binnen één avond was ik uitverkocht. Dat heeft me totaal verrast. In maart begon de lockdown en in november heb ik mijn opdrachten stopgezet en ben ik volledig in de antiek gegaan. Dat is nu nog steeds mijn hoofdbusiness.”
Materiële storytelling
Best cool, maar toch ook risicovol. Hoe onderscheid je troep van treasures? “In het verleden heb ik echt wel dingen gekocht die ik nu nooit meer zou kopen. Dat vind ik ook wel het leuke aan dit vak: iets kopen en kijken wat het oplevert.” Juist het thuisbrengen van een item, in letterlijke en figuurlijke zin van het woord, is waar Liz’ hart sneller van gaat kloppen. “Eigenlijk wil ik vooral de verhalen die schuilgaan achter de items delen.” Het leuke is, zo leert Liz me tijdens ons gesprek, dat tweedehands items in waarde kunnen stijgen als hun verhaal en geschiedenis kenbaar wordt. “Hierdoor krijgt een item een ander publiek. Heel veel items in de kringloopwinkel liggen daar omdat hun verhaal niet bekend is. Bij bepaalde items is het nu al zo moeilijk om te achterhalen waar ze vandaan komen, daar ligt voor mij de uitdaging.”
Schatzoeken als topsport
En daar gaat een hoop research én tijd in zitten. Hoe achterhaal je waar iets vandaan komt? “Als je denkt dat je alles op internet kunt vinden, dan kom je bedrogen uit,” vertelt ze – opnieuw met een grote lach. “Ik heb heel veel boeken in huis, met informatie die online niet te vinden is. Zo heb ik een enorm dikke pil in de kast staan waar ik 250 euro voor heb betaald. Het onderwerp: Europese karaffen gemaakt van glas. Er staan allerlei afbeeldingen van glazen, doorzichtige karaffen in, in wel honderd verschillende stijlen en kleuren. Al die karaffen zijn in Europa gemaakt en voorzien van een signatuur. In zo’n naslagwerk vind je wanneer de karaf is gemaakt en door wie. Tja, in zo’n boek kan ik dan uren zoeken. Zo vonden wij eindelijk de herkomst van een karaf die we al jaren in de kast hadden staan.”
Venini Murano
“Via een andere antiekverzamelaar kochten mijn man en ik ooit eens een goedkope vaas. Diegene die hem aan ons verkocht was blij dat ‘ie ervan af was. Maar mijn man en ik kwamen er maar niet achter waar deze vaas vandaan kwam. En hij was nog wel gesigneerd! Het was alleen niet leesbaar. Nou, die vaas staat al een jaar of acht bij ons in de kast. Kwam ik onlangs een andere vaas tegen met dezelfde kleurstelling. En toen ging het balletje rollen, in de richting van een Italiaanse glasblazer uit 1925. Die voor Venini Murano heeft gewerkt. Toen ik die signatuur ontdekte, zag ik opeens wat er onder mijn vaas staat. Nu weet ik eindelijk waar die vaas vandaan komt.”
Niet kijken maar voelen
Kijk, dan zijn de leuke verhalen. Maar hóe zie je nou op een rommelmarkt of een karaf van waarde is? “Eigenlijk zie je het niet, maar voel je het. Je voelt het aan de dikte van het glas, het gewicht, de afwerking, daar zitten zoveel details in verstopt. Eigenlijk weet je al als je een item oppakt of je iets goeds in handen hebt of niet.”
Overigens is kijken-kijken-voelen maar één van de vele tijdrovende onderdelen. Het zoeken naar goede markten en andere inkoopadressen kost minstens zo veel tijd. “Het is voor iedereen in deze business hard zoeken naar goede inkoopadressen en dat is part of the job. Ik heb er jaren over gedaan en ik steek er nog steeds vele uren en ook heel veel benzine in om goede adressen te ontdekken dus die houd ik voor mezelf.”
Nooit genoeg ballen voor Liz Groen
Maar terug naar Kerst, de grootste passie van Liz. “De viering van Kerstmis speelt mijn hele leven al een grote rol. In mijn jeugd werd Kerst groots en warm gevierd. Ik ben enig kind en heel de maand december was gewoon feest. Mijn ouders hadden nooit een boom versierd met ballen in één kleur, maar kochten overal verschillende kerstballen.”
“Dat heb ik overgenomen; wij doen niet aan een bepaalde kleur, thema of vorm. Alles kan en mag er in. Onze boom hangt vol met ballen met een verhaal. Het leuke is dat het daardoor een boom met herinneringen is geworden. Ballen gekocht op reis, op bijzondere bestemmingen en in verre oorden. Ballen uit onze jeugd, maar ook ballen die een hoogtepunt in ons leven markeren zoals de eerste zwangerschap, geboorte van onze kids en ons huwelijk. Ieder jaar is het optuigen van de boom een feest van herinnering. Dat de kerstboom dan een maand in mijn huis staat, is echt iets waar ik het hele jaar naar uitkijk. En ieder jaar komen er minstens tien nieuwe ballen bij en er gaat nooit iets uit of weg. Dus elk jaar kopen we een boom die nét iets groter is dan het jaar ervoor. We zitten nu op 2,5 meter en ik zeg: op naar de 4!”
View this post on Instagram
Omdat Liz zelf al heel veel kerstornamenten bezit, wordt ze steeds kieskeuriger over wat er in haar huis mag. En dat betekent heel goed nieuw voor ons, kerstgekkies: alles wat ze zelf niet houdt, verkoopt ze! Op Instagram en via haar website, maar ook tijdens een pop-up in Scheveningen op 10, 11 en 12 november.
Wil je net als Liz Groen los in de antiek?
Dit zijn de beste tips van Liz Groen:
- “Bij twijfel kopen! Als ls het niet te veel geld kost. Je kunt het beter kopen en thuis uitzoeken. Misschien is iets waard, misschien is het niets waard. Plus, als je een item uit de omgeving haalt, uit een rommelmarkt, is het item vaak veel mooier. Op een rommelmarkt is het moeilijk om te zien hoe mooi een item is. Mee naar huis nemen dus!”
- “Geen kapotte dingen kopen! Hoe mooi ook, zulke items verkoop je maar moeilijk.”
- “Vertrouw op je eigen gevoel en smaak.”
- “Vergeet je budget: als je een mooie, unieke vondst in handen hebt, mag je je budget vergeten.”
- “Veeg de stof eraf om te controleren of er geen barsten in zitten.”
- “Ga om vier uur in de ochtend en neem een zaklamp mee.”
“En onthoud: het mooie aan tweedehands is dat je het kunt verkopen. Succes!”
In de rubriek “Nice niche!” spreken we vrouwen die van een bijzondere passie hun werk maken. Eerder interviewden we Denise, die pruiken maakt voor Ru Paul’s Drag Race en binnenkort haar eigen carnavalswinkel opent. En we spraken NiKi, die viral ging omdat ze kleding van BN’ers via Vinted verkoopt. Ken of ben jij iemand die werkt in een nice niche? Laat het ons weten en stuur een mail naar prettyplease@pretparque.com.