Je ziet het overal, maar vooral op TikTok: er is iets aan de hand in Hollywood en P. Diddy speelt de hoofdrol. De 54-jarige rapper en ondernemer werd in september gearresteerd wegens afpersing en mensenhandel. Zijn arrestatie bleek het startschot voor enorm veel speculaties. Wat is er waar en waar is het op gebaseerd? Een Diddy tijdlijn.

In dit artikel lees je:

🔥 wat de reden is van zijn arrestatie;
🔥 waar de speculaties over Diddy Puff Daddy Love vandaan komen;
🔥 een volledige tijdlijn van alle gebeurtenissen.

Diddy tijdlijn

Voordat we verder gaan met deze tijdlijn, eerst even over de naam. P. Diddy heet eigenlijk Sean Combs, maar werd als kind Puffy genoemd vanwege – jawel – zijn korte lontje. In 1997 brak hij door met Can’t Nobody Hold Me Down onder de naam Puff Daddy. Later dat jaar volgde ook monsterhits I’ll Be Missing You en Mo Money, Mo Problems. Hij doopte zijn naam om tot Sean John, toen naar P. Diddy, toen naar enkel Diddy en nu wordt hij idealiter Sean Love Combs genoemd. Wij noemen hem hier Diddy, zéker geen Love.

Goed. Wat is er aan de hand? Op 16 september 2024 wordt Diddy gearresteerd wegens afpersing en mensenhandel. Volgens de aanklacht leidde hij een criminele organisatie die betrokken was bij het dwingen van vrouwen tot seksuele handelingen. Aan zijn arrestatie gaat heel wat vooraf. Terug naar eind vorig jaar.

November 2023: Cassie doet aangifte

Cassandra ‘Cassie’ Ventura doet aangifte tegen Diddy vanwege seksueel geweld en seksueel misbruik. Haar aangifte blijkt uiteindelijk de katalysator voor alles wat er nu speelt. Een toelichting:

Op haar negentiende tekent Cassie een contract bij Diddy’s platenmaatschappij, Bad Boy Records. Een jaar later, in 2006, brengt ze haar eerste album uit en weer een jaar later, in 2007, krijgt ze een relatie met Diddy. Zij is dan 21, hij is 38. Ze belanden in een jarenlange knipperlichtrelatie, waarbij Cassie terechtkomt in een ,,opzichtige, snelle, door drugs aangedreven levensstijl” die Diddy haar oplegde, zo is te lezen in haar aanklacht. Ze stelt dat Diddy haar een ,,opious amounts of drugs” geeft en dat hij vaak erg gewelddadig was. Tijdens een van hun breaks zou Cassie kortstondig een relatie met Kid Cudi hebben gehad, die in 2008 een monsterhit had met Day ’N Night. Toen Diddy hier in 2012 van hoorde, zou hij totaal door het lint zijn gegaan en hebben gedreigd de auto van Cudi op te blazen. Cudi bevestigd dat dit ook is gebeurd; in de New York Times valt te lezen dat zijn auto inderdaad is opgeblazen op de oprit.

In 2015 zou een erg dronken Diddy opnieuw zijn geflipt; dit keer zou hij een vriendin van Cassie over een balkon van de zeventiende verdieping van een hotel hebben laten bungelen.

Diddy zou Cassie jarenlang hebben mishandeld. Soms zo erg dat hij haar dagen opsloot in een hotelkamer, zodat niemand haar verwondingen zou zien. Ook zou Cassie ongewild seks hebben gehad met mannelijke escorts, terwijl Diddy toekeek en masturbeerde. Tegen het einde van hun relatie zou Diddy haar huis zijn binnengedrongen en haar hebben verkracht.

November 2023: Cassie treft een schikking

Al een dag na het indienen van haar aanklacht, treffen Diddy en zijn advocaten een schikking met Cassie. Je kunt je afvragen waarom Cassie juist toen aangifte deed, hun relatie is sinds 2018 voorbij. Een reden zou kunnen zijn dat ze eerst alleen dreigde met het doen van aangifte, zo beweren Diddy’s advocaten. Als Diddy haar 30 miljoen zou betalen, zou ze haar mond houden. Diddy weigerde, ervan uitgaande dat Cassie toch geen aangifte zou doen. Een andere reden zou kunnen zijn dat de politie Cassie heeft overgehaald om aangifte te doen, in de hoop dat meer vrouwen hun verhaal zouden delen.

Schikking of niet, TikTok is dan al ontploft. Overal duiken filmpjes op van mensen die om wat voor reden dan ook hun verhaal, theorie of giswerk over Diddy willen delen. Zo is er een filmpje van Roger Bonds, het voormalige hoofd van Diddy’s beveiliging, waarin hij zegt hoe ,,sick” Diddy is. ,,I was sick of having to cover up everything what you did.” Maar waarom zou ook hij eerst zijn mond hebben gehouden en zich nu wel uitspreken?

Dat heeft te maken met de aangifte van Cassie. Omdat zij lange tijd in een publieke relatie met Diddy zat, raakt het proces versneld én in de schijnwerpers. En mede dankzij haar uitgebreide en gedetailleerde aanklacht, heeft ze de publieke opinie direct aan haar zijde.

December 2023: meer vrouwen doen aangifte

In de weken daarna, verspreid over november en december 2023, volgen nog drie vrouwen met een aanklacht tegen Diddy. Joy Dickerson Neal beschuldigd Diddy van drogeren, verkrachting, het vastleggen hiervan en doorsturen naar anderen. Liza Gardner beschuldigd Diddy van verkrachting. Een andere, anonieme vrouw zegt dat Diddy haar samen met twee andere mannen heeft verkracht toen ze 17 was.

Maart 2024: huiszoeking bij Diddy

Fast forward naar 25 maart van dit jaar. Met militaire precisie stormt een klein leger van politie en recherche van Binnenlandse Veiligheid de huizen van Diddy binnen. En als ik zeg militaire precisie, dan overdrijf ik niet: tientallen zwaarbewapende mannen op tanks, jeeps, helikopters bestormen het huis van Diddy, inclusief deurram. Zoiets hebben ze bij huiszoekingen van Harvey Weinstein en Jeffrey Epstein niet eens gedaan… Overdreven? Of gezien de aanklachten juist helemaal niet overdreven?

Er zijn meerdere dingen opvallend aan de huiszoeking. Naast cash en heel veel wapens, worden er grote hoeveelheden flesjes babyolie gevonden. Niet tientallen, niet honderden, maar duizenden. Deze vondst sluit aan bij de aanklachten die zich tegen Diddy opstapelen: tijdens zogenoemde ,,freak offs” – seksfeestjes georganiseerd door Diddy – zou er veel babyolie nodig zijn. Ook opvallend is dat Diddy overal in huis camerabeveiliging heeft hangen. Zo is later precies te zien hoe zijn zoons, die op het moment van de inval thuis waren, in de boeien worden geslagen. Diddy zelf wordt niet gearresteerd.

Mei 2024: filmpje mishandeling Cassie duikt op

Op 17 mei post CNN een filmpje waarop te zien is hoe Diddy in 2016 Cassie aan haar haren over de gang sleurt in een hotel. Het is een brute mishandeling; hij blijft Cassie trappen terwijl ze op de grond ligt. Uiteindelijk leidt het tot een soort van verontschuldiging van Diddy, die tot dan toe alles heeft ontkent. Hij post een video waarin hij zegt:

,,My behavior on that video is inexcusable. I take full responsibility for my actions in that video. I was disgusted then when I did it. I’m disgusted now. I went and I sought out professional help, I got into going to therapy, going to rehab. I had to ask God for his mercy and grace, I’m so sorry. But I’m committed to be a better man each and every day. I’m not asking for forgiveness. I’m truly sorry.”

September 2024: Diddy wordt gearresteerd

Op 16 september 2024 wordt Diddy gearresteerd in het Park Hyatt New York hotel in Midtown Manhattan. Een verzoek tot borgtocht wordt afgewezen. Zijn arrestatie leidt tot een zeer diepe rabbit hole op TikTok: oude filmpjes waarin Diddy uitspraken doet die opeens vreemd klinken, worden opgeduikeld. Ook oude filmpjes van Usher en Bieber, die op jonge leeftijd met Diddy samenwerkten, worden opnieuw geanalyseerd. Usher woonde op zijn dertiende bij Diddy in huis, waarover hij in een interview zegt: ,,There were a lot of things I’ve seen and a lot of positions that I think I was put in were I had to make very, very tough decisions in my life about who I would be.” Hmm, bedoelt hij hiermee te zeggen dat hij is verkracht door Diddy? Ja hè? En herinner je je Justin Bieber nog, die geëmotioneerd vertelde dat hij de jonge Billie Eilish zo graag wilde beschermen in de showbizz? Zie je, ook hij is vast verkracht met behulp van babyolie.

Ook wordt de dood van Diddy’s ex-vrouw Kim Porter opeens verdacht, evenals het overlijden van Aaliyah en Lisa Left Eye Lopes. En circuleert er een lijst met alle namen van celbes die op de beroemde white parties van Diddy in de Hamptons verschenen. Mary J. Blige, Jay-Z, Beyoncé… Opeens lijkt iedereen verdacht. Want waarom spreekt niemand zich uit? Waarom ontkent niemand deze theorieën? Het is TikTok op z’n best en TikTok op z’n slechtst.

September 2024: documentaire TMZ gaat viraal

Veel giswerk is gebaseerd op de documentaire van roddelwebsite TMZ, the Downfall of Diddy. Hoewel deze documentaire al sinds eind april online staat, gaat deze nu viraal. De documentaire is in Nederland niet te zien, alleen via illegale streamingwebsites zoals watchseries.pe.

Eind september zit Diddy nog altijd vastzit in afzondering in het Metropolitan Detention Center in Brooklyn. Hij is zijn advocatenteam aan het uitbreiden, in de hoop dat een derde verzoek tot vrijlating op basis van borgtocht wel wordt gehonoreerd. Zijn advocaat Agnifilo laat weten dat Diddy opmerkelijk positief blijft en zich niet door de aanklacht laat verzwakken. Diddy zo dusdanig gefocust zijn op zijn verdediging, dat hij krachtig en sterk overkomt.

Het laatste nieuws (update 3 okt0ber)

In de nacht van 1 op 2 oktober komt er schokkend nieuws naar buiten. Tijdens een persconferentie laat advocaat Tony Buzbee weten dat Diddy nog eens door 120 vermeende slachtoffers wordt beschuldigd van seksueel geweld. Buzbee zal de slachtoffers bijstaan en verwacht dat er binnenkort rechtszaken zullen worden aangespannen, de meeste in New York en Los Angeles.

Het meest schokkende is de leeftijd van de slachtoffers op het moment van misbruik: 25 van hen zou minderjarig zijn geweest. Nog erger: een van hen zou pas 9 jaar zijn geweest. Hoewel de stapel aanklachten tegen Diddy inmiddels torenhoog is, zou dit de eerste keer zijn dat Diddy wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik van minderjarigen.

Buzbee laat weten dat het niet gaat om een collectieve zaak en dat er dus voor ieder van de 120 slachtoffers een individuele zaak wordt aangespannen. De persconferentie kun je hier terugkijken.

Aangezien het nieuws rondom Diddy steeds grotere vormen aanneemt, lijkt ook het nepnieuws niet te stoppen. NOS duikt hier dieper op in en schreef een artikel over de niet aflatende online geruchtenstroom.

Wordt vervolgd.