Bij Netflix lijkt het credo: There’s no such thing as bad publicity. Is de streamingdienst eerder al overspoeld met ernstige klachten over Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (zoals journalist Anke Meijer in haar nieuwsbrief goed uitlegt), nu maakt Luckiest Girl Alive een hoop boze tongen los. De meest gelezen klacht: er ontbreekt een noodzakelijke trigger warning voor seksueel geweld voorafgaand aan de film. Want ja: er komen vervelende, akelige, ruwe beelden over verkrachting voorbij. Toch is dat niet eens het pijnlijkste detail.
Luckiest Girl Alive
Het pijnlijkste detail zit ‘m in het script en de uitleg die de schrijver daarvoor geeft. Over het script. Luckiest Girl Alive gaat over TifAni FaNelli. Zo’n type dat alles heeft: een goed figuur, een verfijnde smaak, een baan als topredacteur bij het grootste vrouwentijdschrift van Amerika, een knappe verloofde uit een wealthy family met wie ze over zes weken in een allerknapst huwelijkbootje stapt.
Maar al in een van de eerste scènes wordt duidelijk dat Ani, zoals ze zichzelf nu laat noemen, een groot geheim met zich mee draagt. Her en der worden er hints gestrooid over iets vreselijks dat zich tijdens haar tienerjaren heeft afgespeeld. Maar wat er precies is voorgevallen, dat blijft lang onduidelijk. Wat wel direct helder is: het heeft alles te maken met de school shooting op haar middelbare school.
Wanneer een man contact zoekt omdat hij een documentaire maakt over de schietpartij, dreigt Ani’s perfecte leven in duigen te vallen. Al jaren hangt er een groot mysterie boven haar hoofd: had Ani meer te maken met de schietpartij dan dat ze tot nu toe heeft toegegeven…?
Groepsverkrachting
Het zit namelijk zo: dankzij een beurs kan Ani onderwijs volgen aan een elitaire middelbare school. Ze is niet zo rijk als haar klasgenootjes, wel is ze slim en getalenteerd. Wanneer ze aanwezig is op een huisfeestje van een klasgenoot, wordt ze verkracht door een aantal jongens uit haar klas.
Onthutst en ontdaan neemt ze haar vrienden Arthur en Ben in vertrouwen. Wat blijkt: de jongens die Ani hebben verkracht, zijn ook de jongens die Arthur en Ben pesten. Niet veel later gaan Arthur en Ben naar hun school en schieten ze in het rond.
Waargebeurd verhaal
Luckiest Girl Alive is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jessica Knoll, dat ze in 2015 uitbracht. Het boek groeide uit tot een bestseller en Knoll is meerdere malen aangeschoven bij interviews. Was het verhaal waargebeurd? Nee, antwoordde Knoll dan, de groepsverkrachting is geïnspireerd op ervaringen van andere vrouwen. Evenals de shooting.
Maar toen was daar december 2017. In een essay voor Lenny Letter onthult Knoll dat de groepsverkrachting wél op een eigen ervaring is geïnspireerd. Jessica Knoll is verkracht, door meerdere jongens van haar privéschool.
“Something similar to what happened to Ani happened to me,” I responded for the first time ever, and she grabbed my wrist and held it tight, blinking tears, while I smiled brightly, insisting in a foreign falsetto, “I’m fine! It’s fine!”
I’m not fine. It’s not fine. But it’s finally the truth, it’s what I know, and that’s a start.
Waarom ze een jaar na publicatie opeens besloot eerlijk te zijn? Op haar boek kreeg ze van zoveel vrouwen die iets soortgelijks hadden meegemaakt een reactie en ze voelde zich schuldig.
Pijnlijk detail
Een van de redenen waar de film voor geroemd wordt, is de realistische weergave van victim blaming. In eerste instantie zijn Ben en Arthur boos op Ani vanwege de groepsverkrachting. De twee jongens trekken met wapens naar school, maar Knoll heeft zelf geen schietpartij meegemaakt. Dit heeft ze toegevoegd aan het verhaal omdat, en nu komt het, ze niet dacht dat Ani’s groepsverkrachting ‘erg genoeg’ was.
In een gesprek met TODAY zei Knoll: ‘Ik had nog steeds het idee in mijn hoofd dat wat er met Ani gebeurde niet erg genoeg was, want dat is wat er met mij is gebeurd. Ik dacht dat ik het nog erger moest maken.’
In de film zie je hoe Ani besluit om toch mee te werken met de documentaire. Vertelt ze dan eindelijk de waarheid? Dat zul je zelf moeten zien, want ik wil niet voor je spoilen.
Luckiest Girl Alive is nu te streamen via Netflix.
PS: welkom op pretparque, ik kan niet in woorden omschrijven hoe graag ik van dit ‘parque’ een succes wil maken. I’m slowly, very slowly, getting there. Blijf vooral regelmatig terug komen, want er komen een heleboel leuke dingen aan. Liefs, Lise.