Na wekenlang teasen lanceerde Molly-Mae Hague haar kledinglijn Maebe. De collectie was snel uitverkocht, maar kreeg ook veel kritiek, met name op de prijzen, duurzaamheid en de beschikbare maten.
Molly-Mae en Maebe
Wekenlang teasde Molly-Mae Hague haar acht miljoen volgers met de lancering van iets nieuws. ‘Iets nieuws’ bleek Maebe te zijn: de eigen kledinglijn van Molly-Mae, waar ze drie jaar in het geheim aan heeft gewerkt. Toen ze het nieuws begin september bekendmaakte, had het bijbehorende Instagram-account binnen een mum van tijd meer dan 600.000 volgers. Al kon er nog niet geshopt worden; halverwege september was er alleen een pop-up store waar de items gepast konden worden. Pas op 30 september ging de eerste collectie in de verkoop. In slechts 24 minuten was de gehele website uitverkocht.
Kat in ’t bakkie, zou je denken. Maar toch kreeg de eerste Maebe-collectie ook veel kritiek. Met name de maat- en prijsstelling moesten het ontgelden. De maten zouden te klein zijn, de prijzen te hoog.
Maat 4XL
In eerste instantie werd er positief gereageerd op de beschikbare maten van Maebe, die gaan van XS tot 4XL. Maar later bleek dat in Molly’s wereld maat 4XL gelijk staat aan UK 20, wat in Nederland gelijkstaat aan maat 48. Terwijl eigenlijk maat 58 de gangbare maat is voor 4XL. Daarbij moet wel gezegd worden dat geen enkel merk überhaupt lijkt te weten wat ze met grote maten aan moeten. Of je nu bij Zara, Mango of Sandro shopt; overal is maat XL anders. Dat is frustrerend voor iedereen met een maat M of groter.
En dan hebben we het niet alleen over frustratie in het pashokje. Molly-Mae heeft meer dan acht miljoen volgers op social media. Wil zijzelf bijdragen aan de body negativity van haar, veelal, jonge volgers met belachelijke maattabellen? Juist dankzij die enorme following was succes voor Maebe gegarandeerd, dat bewijst ook de uitverkoop binnen 24 minuten. Maar juist Molly-Mae had hier een kans om een inclusief merk te creëren dat passend zou zijn voor alle vormen en maten. Mag ik je aan de woorden van Givenchy herinneren? ‘The dress must follow the body of a woman, not the body following the shape of the dress’. Of, om het simpeler te zeggen, kleding is bedoeld om jou te passen, jij bent niet bedoeld om de kleding te passen.
Nu is er een hele generatie nieuwe meisjes die gaat geloven dat UK 12 een grote maat is. Waar is dat goed voor? Gelukkig stelden veel volgers dezelfde vraag. Helemaal toen Molly-Mae kenbaar maakte dat ze zelf maat XL of XXL van haar eigen merk draagt, terwijl ze een UK maat 14 (EU 42) of 16 (EU 44) is. Uiteindelijk reageerde Molly-Mae door te laten weten dat het maken van een kledinglijn nieuw voor haar is en dat ze nog veel moet leren.
Wat kost dat?
Ook de prijzen hield Molly-Mae lange tijd geheim. Pas een dag voordat de webshop open ging, liet Molly-Mae weten hoe duur de items van haar eerste Maebe-collectie zijn. The Ultimate Blazer, een oversized jasje van een zware geweven stof gemaakt van een mix van polyester, viscose en acryl, kost 140 pond. Dat is omgerekend zo’n 168 euro. Voor een broek vraagt ze 90 pond, dat gelijkstaat aan 108 euro. Het goedkoopste item is de Dreamer Pointelle Tee: een off-white t-shirt voor 35 pond (42 euro).
Veel fans vonden de prijzen exorbitant hoog. Terwijl anderen juist te prijs vinden meevallen, omdat Molly-Mae de items uit haar collectie zelf als ‘klassieke basisstukken’ beschouwd langer meegaan. De Daily Mail was er snel bij om het te hebben over Molly’s hoge prijzen, maar ook dat stuitte op weerstand. ,,Vraag vrouwen niet langer om hun prijzen te verlagen. Misschien ben jij niet de doelgroep,” was veelgehoorde kritiek op de Daily Mail.
Filter by Molly-Mae
Toch zal Molly-Mae niet wakker liggen van de kritiek. De collectie is hoe dan ook uitverkocht en wordt binnenkort aangevuld en zal dan opnieuw uitverkopen. Daarnaast heeft ze ook nog haar eigen beautymerk Filter by Molly-Mae, waar ze zelfbruiningsmiddelen zoals tanning mousse verkoopt.