Deze week werd bekend dat The Secret Lives of Mormon Wives een tweede seizoen krijgt. Logisch ook, want het is een fantastische serie. Daarom wel handig als je echt begrijpt waar het over gaat en waar de de vrouwen van MomTok zich mee bezig houden. Een overzicht.

Wat zijn ‘mormon garments’?

In een aflevering van The Secret Lives of Mormon Wives gaan de MomTokkers op girls trip. Eenmaal aangekomen ontstaat er flink wat ophef: Jef Affleck (“the first Jen Affleck”) is haar ‘mormon garments’ vergeten. Dat moesten we even googelen. Vooral op de vraag waarom mormon garments zo van belang zijn, was een antwoord gewenst. Het komt erop neer dat het simpelweg gaat om onderkleding. Niet te verwarren met shapewear en corrigerend ondergoed. Maar regelrechte onderkleding; lange shorts en topjes met korte mouwen die onder de kleding worden gedragen als sympool van kuisheid. Voor mormonen heeft kleding een speciale betekenis: het herinnert hen aan hun toewijding aan de kerk en hun connectie met God.

Waarom mogen mormonen geen alcohol drinken of roken?

Omdat alcohol drinken leuk is en een sigaret lekker. Nee, grapje. Mormonen mogen niet alcohol, koffie of thee drinken en geen tabak of drugs gebruiken. Waarom? Omdat de profeet Joseph Smith dat heeft opgeschreven in het Woord van Wijsheid in 1833. Dus ja.

Waarom zijn de vrouwen van MomTOk gek op dirty soda?

Voordat ik hier antwoord op geef, moet je weten dat ik al zeker vijftien jaar worstel met een Coca Cola verslaving. Hoewel er verbetering is – in plaats van een liter per dag drink ik nu nog maar twee blikjes per week, lukt het me maar niet om helemaal nee te zeggen tegen cola.

Met dat in je achterhoofd begrijp je natuurlijk dat ik volledig achterover sloeg toen het ‘soda segment’ in The Secret Lives of Mormon Wives verscheen. Deze meiden drinken pas echt veel frisdrank. Sterker nog, in Amerika en vooral in Utah zijn zogenaamde ‘soda shops’ een heuse markt.

In een aflevering legt Demi Lucy May uit dat frisdrank eigenlijk de enige ondeugd of zonde voor mormonen is. Daarom pakken ze flink uit met hun soda: Demi laat zien dat ze een beker van 1,2 liter bestelt met een mix van bruisend water, suikervrije kokossiroop, suikervrije vanillesiroop, suikervrije frambozensiroop, suikervrije ananassiroop en kokosroom. Dit noemen ze ook wel ‘dirty soda’, wat verwijst naar frisdrank gemengd met room of siroop met een smaakje. En die beker is dan voor 11 uur ’s ochtends op.

Mogen mormonen Botox gebruiken?

Klaarblijkelijk ja.

Zoals ik eerder al schreef, zijn de tegenstrijdigheden een deel van het succes van de serie. De vrouwen van MomTok doen regelmatig Botox. Dat is technisch gezien toegestaan in het mormonisme, omdat de kerk geen officieel standpunt heeft ingenomen over plastische chirurgie.

Van de andere kant; een van de belangrijkste principes van het mormoonse geloof is om je lichaam als heilig en als tempels van God te behandelen, zodat de ‘Geest erin kan wonen’. Tja, dan kun je je afvragen of God blij is wanneer de vloeren van zijn tempel met een Clostridium botulinum-giftstof zijn gedweild.

Mogen mormonen lachgas gebruiken?

Haha, leuke vraag. In principe niet. De vrouwen van MomTok geven zelf in de serie toe dat ze soms vooral Botox doen omdat ze tijdens de naaldenprik lachgas krijgen. Dankzij lachgas doen de injecties minder pijn en ervaren ze minder angst en worden ze high, al is het maar voor een paar seconden. Verboden is het niet, maar is het een goede reden om Botox te gebruiken…?

Wat is soaking?

Weet je zeker dat je hier het antwoord op wil weten?

Vooruit dan maar. Wat de MomTokkers vooral laten zien, is dat graag progressief en creatief met de regels van hun kerk omgaan. Zo is er het aloude ‘geen seks voor het huwelijk’-gedoe. Tevens de reden dat ze allemaal zo jong moeder worden (Mikayla Matthews op haar zestiende!), maar dat is iets voor een andere keer.

Goed, soaking dus. Soaking is hun manier om de ‘geen seks voor het huwelijk’ te omzeilen. Hierbij steekt de man zijn penis in de vagina, maar duwt hij vervolgens niet. Mormonen geloven dat dit niet echt telt als seks omdat je niet actief beweegt.

Een andere maas in de wet is het ‘schudden van het bed’, waarbij een derde persoon aan het voeteneind van het bed gaat staan en het bed laat schudden. Mocht je denken dat ik onzin uitkraam; Taylor Frankie Paul bevestigde in de podcast The Viall Files: “It’s a thing.”