Door zijn brutale vragen zette hij onbedoeld niet alleen zijn gasten, maar ook zichzelf in de spotlight. Met zijn deelname aan Expeditie Robinson en Tamara & Maria’s Therapy Trip laat de 31-jarige Farja Farvardin zien dat de status van Bekende Nederlander hem wel past.
Even terug naar het jaar 2017. Terwijl er ernstige dingen in de wereld gebeuren – Trump wordt president en Anne Faber is spoorloos – zoeken millennials hun uitvlucht in reality tv. Het blijkt de glorietijd van Temptation Island; op het moment dat we reality tv het hardst nodig hebben, verschijnt daar het negende seizoen. Na een lange opmars – het programma keerde na zeven afwezige jaren in 2016 terug naar televisie – zat nu iedereen klaar om te zien welke koppels “de ultieme relatietest” zouden doorstaan. Een massafenomeen was geboren: op de werkvloer, tijdens verjaardagen, in het openbaar vervoer… Overval zorgde dit programma voor, nou ja, verbinding dankzij spraakmakende deelnemers zoals Rosanna, Lize, Jefferson en Merijn. In kroegen werden zelfs heuse viewing parties georganiseerd, waarbij de eerste aflevering op groot scherm werd vertoond.
De geboorte van @fawrynotsawry
Het waren niet alleen glorietijden voor Temptation Island. Ook millennials – toen nog de heersende generatie – waren aan het pieken. Unicorns waren leuk, TikTok bestond niet, Gen Z liep nog in de luiers en Instagram Stories waren nieuw. Dat je die relatief nieuwe feature van Instagram ook kon gebruiken om televisieprogramma’s te duiden was destijds origineel. And that’s where Farja Farvardin enters the building. Toen hij begon met het nabespreken van de afleveringen van Temptation Island op zijn Instagram-kanaal onder de naam Fawry not Sawry had hij nog geen duizend volgers. Daar zat hij dan, op de grond voor zijn grijze bank, te praten over de escapades van de deelnemers tegen… Ja, tegen wie eigenlijk?
We treffen elkaar in een koffietentje in Amsterdam. Farja Farvardin, toch echt wel langer in real life, vertelt over die eerste mini-vlogs. “Temptation Island was het eerste programma dat ik ging bespreken. Dat moest gewoon, dat progamma was zo heftig,” vertelt hij, met nog altijd enige verbazing. “En in het begin vond ik het heel eng om op die manier mijn mening te geven. Wat zullen mensen hiervan vinden? Dadelijk word ik uitgelachen. Of krijg ik nul likes of reacties? En dat was ook het geval: de eerste paar keer dat ik iets postte over het programma reageerde niemand. Maar op de een of andere manier ging ik door, niet heel consistent, maar ik ging wel door.”
Gaby Blaaser
Na Temptation Island volgde Ex on the Beach en toen kwam er een nieuw reality-format: De Bachelorette met Gaby Blaaser. Een kijkcijferknaller, en iets nieuws om over te praten. “Dat was tijdens de coronapandemie, toen ik net als de rest van Nederland thuis zat. Het voordeel was dat ik meer tijd had om filmpjes te maken.” Het aantal volgers van Farja groeide snel: “Al die realitysterren vonden het natuurlijk geweldig dat ik het over hen had, dus gingen ze mijn filmpjes repostten.”
Brutaal aagje
Een paar maanden later kreeg hij een DM van jongerenplatform RUMAG, dat na een aflevering Zondag met Lubach in het slop zat. “Of ik hen wilde helpen met filmpjes voor hun YouTube-pagina. Ehm, ja! Dat wilde ik wel; de after talks van alle realityprogramma’s die ik al op mijn eigen socials deed, mocht ik meteen voor RUMAG gaan doen. En met succes, want de views gingen door het dak en iedere deelnemer die we uitnodigden, schoof maar wat graag aan. En je kon ze alles vragen hè, tenminste, ik vroeg gewoon alles. Ook de brutale vragen.”
Juist die brutale vragen maakten indruk. “Het is niet dat ik van tevoren bedacht dat ik brutale vragen wilde stellen, maar blijkbaar stelde ik gewoon de vragen waarop iedereen het antwoord wilde weten.” Samen met RUMAG groeit Farja uit tot koning op het gebied van reality tv en guilty pleasures.
Van retail naar RTL
Na drie jaar bij RUMAG volgde een gesprek bij RTL Boulevard. Daar presenteert hij nu al anderhalf jaar zijn eigen online realitytalkshow Realitea en fungeert hij als vliegende verslaggever bij premières en op rode lopers. Met zijn deelname aan een van de best bekeken realityprogramma’s van het land (Expeditie Robinson) is zijn ster rijzende. Des te leuker om te weten dat hij na mbo 4 zijn carrière ooit begon als echt retaildier. Opgegroeid in Krommenie (“een vreselijk saai dorp”), werkte hij jaren bij The Sting in de Kalverstraat. “Al mijn vrienden studeerden en ik was de enige die niet studeerde en al werkte. Straks heeft iedereen goede baan en ik niet, sta ik ongelukkig te wezen met een slecht salaris,” vertelt hij over die tijd. “Maar begrijp me niet verkeerd; ik had het hartstikke naar mijn zin. Totdat alle leuke mensen weg gingen.” Na The Sting volgde een kortstondige carrière bij De Bijenkorf. Het warenhuis bleek iets te strak en sec voor Farvardin. “Volgens mij kwam ik zelfs mijn proeftijd niet eens door, dus dat verhaal was snel afgelopen.” Daarna volgde de horeca, toen recruitment op de Zuidas.
Star struck
Dat showbizz zijn thuishaven is, blijkt wel uit zijn toekomstplannen. Naast Expeditie Robinson en Therapy Trip start in september het tweede seizoen van #GeenFilter, de podcast die hij samen met Maria Tailor en Tamara Elbaz maakt. En hij is bezig met een eigen format. “Een talkshow die niet alleen meer over reality-tv gaat. Een beetje à la Robert Jensen, maar vooral heel veel Fawry!” Zijn gedroomde gasten zijn Monica Geuze, Chantal Janzen en Yolanthe Cabau. Met name voor eerstgenoemde is zijn liefde groot. “De dag dat zij me ging volgen op Instagram, was een van de gelukkigste momenten uit mijn leven. Dat betekende zoveel voor mij, volgens mij heb ik de hele buurt bij elkaar geschreeuwd. Dat komt omdat ik Monica echt bewonder; we hebben alles met haar meegemaakt, zijn met haar opgegroeid. Ze is toch wel een beetje de Katja Schuurman van deze tijd.”
Wedden dat zij graag als eerste aanschuift bij mister Farja Farvardin?