Ja! Daar is ‘ie dan: de nabespreking van The Real Housewives of Amsterdam aflevering 1. Later dan toegezegd, maar als ik iets van de eerste aflevering heb geleerd, is het dat laat zijn bij een fabulous city life lifestyle hoort.
‘Dresscode: glamour! Dus geen jeans en truien!’ Van de drie pagina’s tellende uitnodiging was dit de belangrijkste mededeling voor iedereen die aanwezig mocht zijn bij de première van The Real Housewives of Amsterdam. Na 11 Amerikaanse reeksen, 20 internationale varianten en 26 spin-offs mag Nederland nu eindelijk meespelen. En ik zeg je eerlijk, ik heb er naar uit gekeken. Dit reality genre, over de rich & (almost) famous, blijft verbazen en vermaken. Helemaal nu ik weet dat jeans en truien not done zijn. Wist ik niet. Ik dacht dat altijd alles te compenseren was met een designer bag, no matter wat je draagt. Maar nu weet ik dat een real housewive meer is dan alleen een dure tas. Welkom bij de nabespreking van The Real Housewives of Amsterdam aflevering 1.
Je moet het zo zien: een housewive is geen letterlijke vertaling van onze definitie van huisvrouw. Nee, nee, nee, stop daarmee. Being a real housewive is a lifestyle.
De criteria van een real housewive:
Zo moet je aan een aantal zaken voldoen:
- je moet vrouw zijn
- je moet veel geld hebben, liefst zelf verdiend
- je moet veel tijd en aandacht aan je uiterlijk besteden
- je moet überhaupt veel tijd hebben
- je moet onbescheiden, liefst zelfs een beetje patserig en verwaand zijn
- je moet gesprekken kunnen voeren op basis van one liners
- je moet je rugzakje aan emoties thuis laten
- je moet houden van glitter, glamour, pracht en pralerij
- je moet houden van feesten en partijen
- je eet liever buiten de deur dan thuis
Je moet dus veel, vooral van jezelf. Dat begint al bij die jeans en trui. Kan nog zo lekker zitten, maar het past geenszins bij het imago van een real housewive. Want het belangrijkste van alles: een real housewive wil niets liever dan een real housewive zijn. Die titel is na die van koningin en prinses het hoogst haalbare. Of het nu gaat om de housewives in Amerika of in Amsterdam: overal ter wereld is deze titel van hoge waarde in de society kringen.
The Real Housewives of Amsterdam: aflevering 1
Je moet bereid zijn om jezelf en je leven vorm te geven. Hoe je dat doet? Met strakke robes, diepe decolleté’s, volle fillers, botox, events, launches en birthday bashes. In de Nederlandse versie van The Real Housewives zijn het Maria Tailor, Hella Huizinga, Cherry-Ann Person, Djamila Celina, Kimmylien Nguyen, Sheila Bergeik en Susanna Klibansky die deze status mogen vormgeven.
Zeven verschillende vrouwen die allemaal op hun eigen manier invulling geven aan het zijn van een real housewive. Aan lid zijn van de upperclass. Aan de bubbel van de sociale elite van Amsterdam.
Wat is luxe en wat is modaal?
Hoewel het enorm leuk is om te zien hoe zij dit vormgeven, roept het ook vragen op: wanneer is iets luxe, wanneer is iets modaal? Neem Maria Tailor, zij geeft haar ‘real housewive’-zijn vooral vorm met haar Birò. Dat is het compacte autootje waarin ze rijdt, in plaats van een fiets. Een stalen ros past nu eenmaal niet bij de “fabulous city life” die Maria graag ambieert, een autootje van plastic wel. Op een fiets raakt haar haartooi in de war, in de Birò zit ze droog. Maar buiten de hautaine kringen van de grachtengordel heet haar autootje gewoon een brommobiel.
Plompverloren smakeloos
En wat de Birò voor Maria is, is Aromat voor Djamila. Zij gaat nergens heen zonder haar potje Knorr-kruiden. Knorr omschrijft dit product zelf als een smaakverfijner, ik heug het me vooral als een plomp zout dat iedere verfijnde smaak van een gerecht wegneemt. Is de smaak van Djamila zo verfijnd dat niemand er aan kan tippen? Ook interessant: Djamila woont in het beroemde Justin Bieber-penthouse op de Dam en laat haar koffie bezorgen door de buren van het Krasnapolsky hotel. Terwijl ik dan denk: als je zo rijk bent, dan kun je toch ook een heel goed koffiezetapparaat kopen?
Hella lang wachten
Heb je het over luxe en rijk dan kom je als vanzelf uit bij chique en smaakvol. Manieren en gedragscodes zijn chique, vandaar die dresscode ook op de première. Maar neem Maria en Hella, zij zijn besties en benadrukken dat graag. Gek is het wel, want iedere keer als Maria Hella thuis ophaalt voor een fabulous event, mag ze niet naar binnen bij Hella’s Huis en moet ze steeds wachten op de stoep in haar autootje. Nog gekker: het is altijd hella lang wachten op Hella want ze is nooit op tijd. Maria is ook nooit op tijd, maar wel meer op tijd dan Hella en samen te laat komen is een van de grondbeginselen van hun vriendschap. Vreemde strategie, want ze leven voor feesten en partijen – Hella is ✨event designer✨ – en voor Maria is de fabulous city life een hele lifestyle en toch komen ze te laat – terwijl ze er juist zoveel om geven. Is dat dan fashionably late of plebejisch?
Wearable art
Je kunt het ook over een andere boeg gooien en over the top gaan, zodat je zeker weet dat je goed zit. Dat is wat Susanna doet. De strooibus van Djamila zorgt voor zichtbaar afgrijzen. “Eten neem je tot je zoals de kok het heeft bedoeld,” legt ze uit. Buiten de grachtengordel heet dat: “Eten wat de pot schaft.” Tafelmanieren en etiquette, dat is hoe Susanna vormgeeft aan haar real housewive-zijn. Zij is degene die je op je verjaardag wilt uitnodigen. Susanna komt op tijd én brengt de goede cadeaus. Zo schenkt ze de jarige Sheila een wearable art piece in de vorm van een Klibansky-ketting à 1200 euro cadeau. Die wil je hebben.
Tussen droom en werkelijkheid
De Birò van Maria, de authenticiteit van Djamila en de ambitie van Susanna (en dat Gucci-hoedje!), ik zou het allemaal wel willen hebben. Die aspiratie is precies waarom ik blijf kijken naar The Real Housewives of Amsterdam. Nee, ik wil niet met ze ruilen. Nee, ik wil ze ook niet zijn. Maar de spullen die ze bezitten, de feestjes die ze bezoeken en de ondernemingen die ze runnen? Die zijn hoogst attractief.
Hierdoor kan ik even wegdromen en nadenken over een leven met veel geld, luxe en roem. En Aromat.